Besök vår blog
Friday, September 22, 2023
Om
Tillverkad av den största benfria muskelmassan i bakbenet, culatello anses av många vara den finaste torrsaltade o torkde produkten av alla.
Sponsor
Receptförmedlare
Havouza15
Medlem sedan Feb 23, 2021
Plats: Pissouri, Cypern
Följer
Användaren följer inte någon ännu.

Culatello

Inlagd i: Chark / Salumi
Mon, Nov 1, 2021, 07:04, 2 Years sedan
0 av 5 med 0 betyg
Kommentarer: 0 - träffar: 369

Ingredienser

Den största intakta biten av en urbenad skinka3.25 % nitritsalt0.5 % svartpeppar

Tillvägagångssätt

1. Putsa köttet till en benfri, enhetlig form. Se till att det inte finns några skärsår där bakterier kan komma in och skär bort eventuella herrelösa bitar. 
2. Väg upp köttet i gram. Skriv ner vikten och beräkna sedan hur mycket av varje ingrediens du behöver. Dubbelkolla din matematik och mät alla ingredienser.
3. Blanda ihop allt salt och kryddor och packa runt köttet. Lägg köttet och allt extra salt och kryddor i en påse, försök att hålla kryddorna i så nära kontakt med köttet som möjligt (en vakuumförseglad påse fungerar bra).
4. Ställ påsen i kylen i minst 2 veckor. Vänd påsen då och då.
5. Efter att minst 2 veckor har gått, ta bort köttet ur påsen, skölj, torka och putsa igen om det behövs.
6.Förbered den för upphängning med antingen skinn och nät, eller bara näta den som en stek. Om du använder nån typ av hölje, stick massor av hål med en korvpinne eller steriliserad nål..
7. Väg upp köttet och skriv upp det på en lapp. Fäst taggen på köttet.
8. Häng köttet på en mörk plats, så nära 13°C och 75 procent luftfuktighet som möjligt. Köttet kommer att behöva minst en månad för att torka, men kontrollera det ofta och leta efter mögeltillväxt. Ta bort oönskat mögel med en ättika-indränkt handduk.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här receptet.
Endast behöriga användare kan lämna kommentarer. Vänligen logga in först eller registrera ett gratiskonto.
Dela
Sponsor
Du kanske också gillar
Breasola
Breasola är italienskt torkat nötkött.
Torkad fläskfile från Calabrien
Ett utsökt torrsaltat o torkat kött med en rökig kick
Guanciale
Guanciale är en variant av lufttorkad bacon som är vanligt förekommande i de centrala regionerna som Lazio och Umbrien. Guancia betyder "kind" på italienska och Guanciale är just lufttorkad griskind som har kryddats med örter, salt och peppar.
Lonzino, lufttorkad ytterfilé, polskt recept
Lonzino är ett av de enklaste lufttorkade kötten att göra hemma, eller så säger de, men det tog mig år att få utmärkta resultat
Speck
Speck är en urbenad, fläkt skinka med skinnet kvar, som är marinerad, kallrökt, torkad och mognad i en fuktighets- och temperaturkontrollerad miljö.
Top