Besök vår blog
Monday, June 5, 2023
Om
När jag tänker på att röka fisk är det jag alltid tänker på öring. Äppelröken som jag brukar applicera sätter bara grädde på moset för en underbar måltid.
Sponsor
Receptförmedlare
Havouza15
Medlem sedan Feb 23, 2021
Plats: Pissouri, Cypern
Följer
Användaren följer inte någon ännu.

Rökt citron o lökfylld hel öring ( bbq )

Thu, Aug 25, 2022, 12:11, 10 Months sedan
0 av 5 med 0 betyg
Kommentarer: 0 - träffar: 237

Ingredienser

MARINAD3.8 l vatten250 ml salt180 ml lätt packat farinsocker2 krossade vitlöksklyftor2 msk citronsaftFISK4 st hela öringar ca 0.5 kg styck1 msk salt1 msk grovmalen svartpeppar125 g smör, delat i 4 delar2 vitlöksklyftor delade på mitten1 liten lök delad i klyftor1 citron delad i klyftor4 stjälkar citronmeliss

Tillvägagångssätt

Rekommenderat träskag: Äpple eller al

Prel röktid: 2 tim

Röktemp: 95-110 C

FÖRBEREDELSE
För att göra marinaden, ha vattnet i en stor plast behållare. Tillsätt saltet och rör tills det löst sig helt och vattnet blir klart igen. Lägg till farinsocker och rör om tills det löst sig. Tillsätt pressad vitlök (om du använder) och citronsaft för att avsluta. Placera öringen i en icke-reaktiv plast eller glasbehållare och häll tillräckligt med marinad över fisken för att täcka den fullständigt. Täck över och kyl i cirka två timmar. Efter marineringen sköljer du öringen i kallt vatten och torkar den med en pappershandduk. Strö lätt insidan av fisken med mer salt och peppar. För att fylla varje öring, lägg på en skiva av smöret och en fjärdedel av varje vitlök, lök, citron och citronmeliss (om den används) in i hålrummet. Knyt löst med slaktgarn för att förhindra att fyllningen faller ut under rökningen. Gör en foliebåt för varje fisk genom att vika en 30- × 30-cm bit folie på mitten, sedan på mitten igen så att du hamnar med en 7.5- × 30-cm bit skiktad folie. Vik över ungefär 2.5 cm av varje ände av den långa remsan, dra sedan upp den centrum för att bilda en sorts "båt". Lägg varje fisk i en foliebåt och ställ åt sidan medan du förbereder din rök.

RÖKNING
Förbered din rökare för matlagning vid 95°C till 105°C. Om du använder en kol-, el- eller gasrök se till att ha tillräckligt med rökflis eller bitar till  att röka i ungefär en och en halv timme. När röken är klar, placera foliebåtarna med fisk på gallret. Sätt i en digital kötttermometer efter ungefär en timme. Ta bort fisken så fort den når 63°C eller så börjar fisken flagna (efter cirka två timmar). Köttet blir också något ogenomskinligt när fisken är färdig. Ta försiktigt bort slaktgarnet. Servera öringen i deras foliebåtar.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här receptet.
Endast behöriga användare kan lämna kommentarer. Vänligen logga in först eller registrera ett gratiskonto.
Dela
Sponsor
Du kanske också gillar
Cajunrökta grodlår (bbq)
Jag vet att det här receptet kan vara något okonventionellt, men jag har rökt grodlår vid flera tillfällen, och de är ganska välsmakande. Se till att blötlägga dem i mjölk över natten för att bli av med eventuell viltsmak innan du röker dem. Detta recept kräver Cajun-krydda, men du kan förenkla saker genom att applicera endast en lätt pudring av salt och peppar och pensla med smör för att hålla dem fuktiga.
Top